Ga naar de inhoud

Wat hebben een ijsberg en een ERP-project gemeen?

Een ERP-systeem goed implementeren is geen eenvoudige opgave! Er zijn namelijk ontelbare valkuilen en het merendeel daarvan is gerelateerd aan de zogenaamde menselijke factoren. Een goede reden dus om je voorafgaand aan een dergelijk traject goed in de succes- en faalfactoren te verdiepen. En om te leren dat de rol van jouw bedrijf tijdens de implementatie van cruciaal belang is. Helaas vergeten veel bedrijven dit en leren zij deze onvermijdelijke lessen veel te laat – en tegen hoge kosten.

Alles wat je niet goed kent of begrijpt vormt een risico. Dat geldt ook voor onbekwame ERP-opdrachtgevers. Een ERP-project kan vergeleken worden met een ijsberg. Slechts een klein deel van de uitdagingen, werkzaamheden en valkuilen steekt boven het water uit en is dus direct zichtbaar. Het overgrote gedeelte is niet zichtbaar en ligt onder water. Een confrontatie met dit deel komt bijna nooit op een goed moment. Terwijl dit juist het verschil maakt tussen een geslaagd en een mislukt project.

Start met een goede voorbereiding

Er zijn genoeg redenen om goed voorbereid aan deze projecten te beginnen. Om zo de oorzaken van de meest voorkomende succes- en faalfactoren te begrijpen en alle medewerkers op de veranderingen voor te bereiden. Helaas zijn er nog steeds veel bedrijven die deze stap vergeten. Zij overschatten hun eigen vaardigheden, de intern aanwezige competenties en de beschikbare tijd, met alle schadelijke gevolgen van dien!

Als de ijsberg eenmaal is vastgelopen ontstaan er nieuwe vraagstukken. Wie is verantwoordelijk en wie is de schuldige? Hoe gaan we deze mislukking uitleggen aan de directie, de aandeelhouders en de andere stakeholders? En hoe pakken we de informatievoorziening aan als we noodgedwongen op de verouderde bestaande systemen moeten terugvallen? De leercurve is in deze fase wel volledig doorlopen. Maar helaas heeft dit al veel onnodige schade, zowel in financieel als in relationeel opzicht, aangericht.

Een ERP-project met SucceedIT

Voorkom dat je implementatieproject vastloopt en besteed voldoende aandacht aan de voorbereiding. SucceedIT helpt je hierbij en start elk implementatieproject met een goede analyse en het opstellen van een roadmap waarin meerdere fases zijn benoemd. Ook de onderkant van de ijsberg brengen wij in kaart. Dit maakt het mogelijk om gestructureerd en in behapbare brokken toe te werken naar een nieuwe toekomstbestendige ICT-omgeving. Ook als je toewerkt naar een upgrade van een oudere Dynamics NAV-versie naar Business Central.

Wij hanteren een heldere projectaanpak waarbij vooraf de scope in een begroting in detail is uitgewerkt. Als onderdeel van het contract wordt een deliverable-lijst opgesteld waarin is gedefinieerd wat de uitkomsten van het project moeten zijn. Dit op detailniveau, zodat er zo min mogelijk mis kan gaan in de verwachtingen. Ook benoemen we waar mogelijk en relevant wat buiten de scope valt.

Ben jij klaar voor de overstap naar Business Central?

Wanneer stap je over? Welke vragen moet je beantwoorden om te komen tot een juiste keuze? Welke mogelijkheden biedt Business Central? Moet je dan in de cloud gaan werken?

In dit gratis whitepaper beantwoorden wij zoveel mogelijk vragen en helpen je om te komen tot een onderbouwde keuze voor een upgrade. Een uitgebreid paper boordevol tips en overwegingen voor de CEO en CFO.