Ga naar de inhoud

Snel, goedkoop en goed – de duivelsdriehoek van een succesvol project

Kopers van zakelijke oplossingen hebben vaak één ding met elkaar gemeen: ze willen dat hun favoriete oplossingen goed, snel en goedkoop worden geleverd, geïmplementeerd en ondersteund. Helaas blijkt dat in de praktijk maximaal twee van deze drie uitdagende doelen tegelijkertijd en in hetzelfde project kunnen worden gerealiseerd. Dit noemt men de ‘duivelsdriehoek’. Ben jij ook een klant die al deze doelen wil realiseren? Dan doe je er goed aan om je op een aantal serieuze keuzes voor te bereiden. En te bedenken welke impact deze keuzes hebben op het implementatieproces, de organisatie en de budgetten.

Het kan handig zijn om eerst wat dieper op elk van deze drie aspecten in te gaan voordat je keuzes maakt. Je moet tenslotte de bijdrage ervan aan jouw succes wel goed begrijpen.

Snel

De basisinrichting van moderne, cloudgebaseerde ERP-software is in een paar dagen te implementeren. Deze oplossingen hebben handige wizards om het systeem snel in te richten en ze bieden makkelijke tools om jouw data te converteren. Op het gebied van techniek kom je dus een heel eind als je er voldoende tijd in steekt en kennis in huis hebt. Maar dat is dan alleen de technologie! De menselijke kant is een heel ander verhaal en kent een andere tijdlijn. Het implementeren van nieuwe (bedrijfs)processen, en het inspireren (of soms zelfs overtuigen) van medewerkers kost veel meer tijd.

Ons advies is om de techniek snel en efficiënt te laten verlopen, maar wel de tijd te nemen voor de menskant, ofwel voor alle veranderingen die nieuwe systemen met zich meebrengen.

Goedkoop

Natuurlijk wil je niet méér voor een succesvol project betalen dan nodig. Maar rechtvaardigt dat de constante zoektocht naar de goedkoopste manier? Enkele van de meest bekende pogingen hiertoe zijn:

  • een oplossing selecteren met magere vooruitzichten op continuïteit
  • onvoldoende de tijd nemen voor de projectvoorbereiding
  • besparen op budgetten voor organisatieverandering
  • de verkeerde key-users selecteren
  • slechte communicatie

Zoals vaak het geval, is goedkoop duurkoop. Uiteraard is het jouw goed recht om op zoek te gaan naar de goedkoopste oplossing in aanschaf, maar je bent het jezelf en de organisatie ook verplicht te onderzoeken of je ook een oplossing aanschaft die kostenbesparingen realiseert, toekomstbestendig is en of de leverancier consultants met kennis van zaken op de klus zet.

Ons advies is dan ook om altijd een goede vooranalyse te doen waarin je twee of drie systemen naast elkaar zet, intern bepaalt wat de vereisten zijn en waar je in de organisatie op wilt verbeteren. Stel een eenvoudige roadmap op waarin je nadenkt over waar de organisatie in de toekomst naartoe beweegt. Verwacht je groei? Nieuwe diensten en producten? Uitbesteding van logistieke activiteiten? Enzovoort. Houd hiermee rekening bij de aanschaf, anders wordt goedkoop een belemmering voor jouw ambities.

Goed

‘Goed’ is uiteindelijk de basis voor elk project. Dit moet dus ook het leidende thema zijn bij alle discussies die je gaat voeren en bij alle beslissingen die je gaat nemen. Het helpt enorm als je erin slaagt dit project tot het belangrijkste project in de organisatie te benoemen en om af te spreken dat er tijdens de uitvoering geen andere projecten worden gestart.

Het allerbeste advies dat we jou kunnen geven is dat je je focust op slechts één van deze drie elementen: het element ‘Goed’!

Als je het goed doet, kan het efficiënt, en als het snel kan, kost het je het minst – mits je de goede oplossing hebt gekozen. Het is een open deur, maar het kan geen kwaad om je goed voor te bereiden, serieus te onderzoeken welk systeem het beste bij jouw organisatie past, en het niet te benaderen als IT-project dat je er doorheen wilt duwen.

De implementatie van deze nieuwe oplossing vormt immers de basis van je toekomstige bedrijfssucces. Een cruciaal onderdeel bij het aantrekken en behouden van zowel klanten als medewerkers. Laat je dus nooit verleiden om je te haasten of het onnodig goedkoop te maken. Dat gaat meestal ten koste van de kwaliteit.

DynamicsConsultants

Wil je Microsoft Dynamics 365 Business Central in je afweging meenemen? Onderzoek dan of Business Central de best passende oplossing is en of DynamicsConsultants een partij is die jou aanspreekt. Wil je upgraden? Vraag dan onze gratis analyse aan. Succes met de voorbereidingen en de te maken keuzes!